top of page

Liselere Geçiş Sınavı Velilerine

Değerli veliler,

Herkes gibi siz de çocuğunuzun iyi bir liseye gitmesi, bu sayede iyi bir üniversitenin tercih edilen bir bölümünü kazanması arzusuyla istemeyerek de olsa çocuklarınızı sınav maratonuna dahil ediyorsunuz. Ediyoruz…


Bu sınavda velinin rolünü bir metafor ile zihninizde somutlaştıracak olsam, Kanada’nın “curling” sporundaki hedefe gönderilen granitten yapılmış taşın önünü sürekli fırçalayarak taşın ev olarak tanımlanan hedefe ulaşmasını sağlamaya çalışan sporcuların rolüne benzediğini söyleyebilirim.


Bu rolün ötesine geçmeye çalışan her türlü eylem, oyunun kurallarının dışına çıkarak çocuğunuzun yarıştan kopmasına belki de üniversiteye giriş sınavında dahi olumsuzluklarla karşılaşacağı başka bir süreci tetiklemesine sebep olabilecektir.

Peki güzel yurdumuzun değerli velisi ne yapmalısın;


En önemli ilkeniz; tüm kararlarınızı çocuğunuzu merkeze alarak almak olmalıdır. Haziran ayında girilecek bir sınavda elde edilecek sıralamayı başarı olarak görmeyip, çocuğunuzun Haziran ayında sınavın başlayacağı saate kadar çalışma disiplinini oturtmuş, elinden geleni yapmış bir birey olarak sınava katılması sürecinin başarıyla tamamlanmasını “başarı “olarak görmelisiniz. Sonrasında elde edilecek sonucun da tevekkülle kabul edilmiş İlah’ın takdiri olduğunu kabul ederek, çocuğunuzun bu sınavda birinci olduğunu görmelisiniz. Özetle sınava kadar elinden geleni yapan her bir öğrenci arkadaşım bu sınavın birincisidir.


Peki bu ilkeyi hangi eylemlerle pratiğe çevirebiliriz?


Çocuğunuzun LGS hazırlık stratejisine karar vermelisiniz.


Birinci strateji Devlet okuluna devam eden çocuğunuzu özel bir kurs eğitim merkezine kaydettirerek okulda eksik olan konu ve soru çözüm pratiğini kurs merkezinde tamamlamasını sağlayabilirsiniz. Kurslarda bu durum haftalık 15-18 saat arasındaki ders saatini kapsayan programlarla sağlanmaktadır. Okuldaki ders saatinin üzerine bir bu kadar daha süre ile çocuğunuzun haftalık yoğunluğunu ve kendine ayıracağı zamanı hesaplamalı ve merkeze aldığınız çocuğunuzun mizacının buna ne kadar yatkın olduğuna karar vermelisiniz.


İkinci strateji; çocuğunuzun matematik ve fenden özel ders alarak sınava son birkaç ay kala Türkçe dilbilgisi takviyesi almasını sağlayıp bir koç nezaretinde süreci yönetmek olacaktır. Bu model benim de önerdiğim, daha az çalışma süresiyle daha yüksek başarı elde edilebilecek bir strateji olarak tanımladığım bir yoldur. Bu yolun en büyük negatif yönü maliyet olacaktır.


Üçüncü strateji; Youtube veya diğer dijital ortamlardan bir koç desteğiyle çalışmanın takip edilerek ihtiyaç halinde özel ders alınarak sürecin tamamlanmasıdır.


Dördüncü ve diğerlerine göre daha riskli bir diğer strateji; Çocuğunuzu 7. Sınıfın ikinci döneminde LGS hedefi olan, başarılı bir eğitim kurumuna kaydını alarak okulun sunacağı imkanlarla hazırlanmasını sağlamak olacaktır. Ama çocuğunuzun habitatını değiştirmeniz, onu alıştığı ortamdan ayırmanız, başarılı olmasını beklediğiniz çocuğunuzun daha da başarısız olmasına sebep olabilir. Çocuğunuza göre bu durumu belki bir psikolog eşliğinde değerlendirerek bu yolu tercih edebilirsiniz.


Güzel vatanımızın canım velileri; çocuklarımızın başarılı olması, güzel bir Türkiye’de ihtiyarlığımızı geçirmek hepimizin en büyük isteği ve arzusudur. Bu ideal ile bize de bir görev düşerse buradayım. Her zaman beklerim. Kafanızdaki her türlü soruyu yanıtlamak bana memnuniyet verecektir


Sağlıklı, huzurlu, mutlu ve başarılı günlerde buluşmak temennisiyle…



33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page